Σημαντικά πράγματα που χρειάζονται να ακούν τα παιδιά απο τους γονείς!

Posted on

Η ανατροφή των παιδιών  μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είτε έχετε ένα παιδί ή περισσότερα, είναι πάντα μια διαδικασία μάθησης καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αλλάζει.

Είναι δύσκολο να καταλάβεις πώς να ικανοποιήσεις καλύτερα τις ανάγκες του παιδιού καθώς διαμορφώνονται από εποχή σε εποχή και αναπτύσσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη χρονιά, όλα τα παιδιά πρέπει να ακούνε συγκεκριμένα πράγματα από τους γονείς τους σε σταθερή βάση.

Εδώ είναι πέντε σημαντικά πράγματα που όλα τα παιδιά πρέπει να ακούσουν να λένε οι γονείς τους.

1. Στο παιδί σας χρειάζεται να πείτε, “Σ ‘αγαπώ.”
Το να λέτε “σ ‘αγαπώ” μπορεί να είναι προφανές, και ίσως να το έχετε ήδη κάνει. Εάν ναι, αυτό είναι υπέροχο!

Αλλά μερικά παιδιά μπορούν να υπολογίζουν από τη μία πλευρά τις φορές που τους είπε η μαμά ή ο μπαμπάς τους, “Σ ‘αγαπώ.” Μην το αφήσετε αυτό να ισχύει για το παιδί σας.

2. Το παιδί σας χρειάζεται να πείτε, “Τα θαλάσσωσα “
Συχνά τα παιδιά αισθάνονται κολλημένα όπως οι γονείς τους έχουν πάντα δίκιο ή δικαιολογία σε αυτό που κάνουν. Οι γονείς είναι οι έγκυροι αριθμοί για τα παιδιά και προορίζονται να διδάσκουν και να πειθαρχούν τα παιδιά όταν είναι απαραίτητο, αλλά αυτό δεν κάνει τους γονείς τέλειους.Θα προσπαθώ πάντα το καλύτερο για να τον δώσω ό, τι χρειάζεται, για να τον διδάξω ό, τι μπορώ και ελπίζω να τον εξοπλίσω για να είναι ένας επιτυχημένος και υπεύθυνος ενήλικας.

Αλλά δεν θα το κάνω τίποτα τέλεια. Και μερικές φορές το καλύτερο μου δεν θα είναι αρκετά καλό. Και αυτό είναι εντάξει.

Όταν οι γονείς κάνουν λάθος και τα παιδιά πληγωθούν εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για αυτούς να επεξεργαστούν τον πόνο τους και να “αποχωρήσουν”

Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι γνωρίζετε και ότι ως γονέας του, δεν απαλλάσσεστε από το να κάνετε λάθη.Να του μιλήσετε πως κάνατε λάθος και το αναγνωρίσατε Εκφράζοντας στο παιδί σας ότι γνωρίζετε πως τον πληγώσατε μπορεί να τους δώσει την ελευθερία να το επεξεργαστούν, να προχωρήσουν και να μάθουν πώς να δέχονται τα δικά τους λάθη στο μέλλον.

3. Το παιδί σας χρειάζεται να πείτε, “Είναι εντάξει να κάνετε λάθη.”
Αυτό είναι παρόμοιο με το νούμερο δύο. Τα παιδιά θα κάνουν λάθη, όπως κάνουν οι ενήλικες. Πρέπει να μάθουν σε νεαρή ηλικία ότι είναι εντάξει να κάνουν λάθη και ότι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής.

Πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν, να δέχονται και να προχωρούν από τα λάθη τους. Η αξία τους δεν προέρχεται από το πόσο λίγα λάθη κάνουν στη ζωή. Όσο πιο γρήγορα το μάθουν αυτό, τόσο το καλύτερο.

4. Στο παιδί σας χρειάζεται να πείτε, “Είσαι σημαντικός και η ζωή σου έχει σημασία.”
Με αυτό, πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω τους.

Πρέπει να καταλάβουν ότι οι επιλογές και οι ενέργειές τους έχουν σημασία και ότι επηρεάζουν άλλους ανθρώπους για το καλό ή το κακό.

Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν υγιή αυτοεκτίμηση και αίσθηση εμπιστοσύνης, ώστε να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους και να κάνουν καλές επιλογές. Κάνοντας τα παιδιά να αισθάνονται σημαντικά.

5. Στο παιδί σας χρειάζεται να πείτε, “Είμαι περήφανος για σένα.”
Τα παιδιά θέλουν να παρατηρηθούν. Θέλουν να αγαπηθούν.

Έχω ακούσει τόσα πολλά μικρά παιδιά να λένε ότι δεν αισθάνονται ότι οι γονείς τους είναι περήφανοι γι ‘αυτά.

Να είστε περήφανοι για τα παιδιά σας και να το εκφράσετε σε αυτά! Γιορτάστε τις μικρές επιτυχίες και ενημερώστε τους ότι είστε περήφανοι  και πως γι ‘αυτές τις επιτυχίες δεν συνδέεται με την καλή απόδοση στο σχολείο, τον αθλητισμό, τις δραστηριότητες κ.λπ.….

Όχι μόνο είναι σημαντικό για τα παιδιά να ακούσουν  αλλά και τα παιδιά χρειάζονται και τους γονείς τους για να τους δείξουν αυτά τα πράγματα. Το να λέτε “σ ‘αγαπώ” δεν σημαίνει τίποτα αν οι ενέργειές σας δεν ακολουθούν.

Έτσι, φροντίστε να πείτε και να δείχνετε αυτά τα πράγματα στα παιδιά σας με συνέπεια. Και να θυμάστε, πρέπει να ακούσουν αυτά τα πράγματα από τη μαμά και τον μπαμπά τους!

Είτε έχετε μια καλή σχέση με το παιδί σας είτε έχετε τεταμένες σχέσεις, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να αρχίσετε να λέτε αυτά τα πράγματα.

 

0 Σχολια

Αφηστε ενα σχολιο

Your email address will not be published.