Αποσπάσματα από τον Ρούμι που μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή σας,

Posted on

Ο Ρούμι ήταν μελετητής και ποιητής που έζησε στην Περσία του 13ου αιώνα (τώρα το σύγχρονο Ιράν.) Όπως όλοι οι εξαιρετικοί ταλαντούχοι και βαθιές δάσκαλοι, τα λόγια του Ρούμι έχουν ξεπεράσει τον χρόνο και τον τόπο.

Καθώς διαβάζετε αυτά τα αποσπάσματα του ,σας προσκαλώ να αναλογιστείτε τις λέξεις. Αφήστε να μπουν στην καρδιά σας.

Αποσπάσματα από τον Ρούμι που μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή σας, μαζί με λίγο σχολιασμό σε κάθε ένα.

 

1 – « ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΩΣΤΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΩ ΤΗ ΣΤΆΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟς ΤΗ ΖΩΉ.»

Αυτά τα λόγια του Ρούμι ήταν ίσως μια έκφραση θρήνου, που έφεραν τα απομεινάρια της κατάκτησης της πατρίδας του από τη Μογγολική Αυτοκρατορία. Οι Μογγόλοι ήταν ένα βάναυσο καθεστώς, που συχνά σκότωσε τους αντιπάλους της επέκτασής τους – συμπεριλαμβανομένων πολλών Μουσουλμάνων κατά την εποχή του Ρούμι.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο Ρούμι ήταν μυστικιστής, αφοσιωμένος στο στοχασμό και την αυτοαποστολή. Όπως πολλοί μυστικιστές, κατάλαβε πιθανότατα ότι τα εξωτερικά προβλήματα του κόσμου δεν θα μπορούσαν να λυθούν χωρίς πρώτα να κάνει την απαραίτητη εσωτερική εργασία.

2.«Είναι υπέροχο που θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας.»

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι – αγαπημένοι, αγαπητοί φίλοι και άλλοι – που θα σταθούν δίπλα μας στο δρόμο μας. Ωστόσο, όπως και όλοι οι προικισμένοι στοχαστικοί, ο Ρούμι με σιγουριά συνειδητοποίησε ότι το απόλυτο πεπρωμένο του ατόμου, αν είναι αποφασιστικό, επηρεάζεται απο τον ίδιο.

Περπατήστε το μονοπάτι σου, φίλη μου.Περπάτησε το με την κατηφορά και την ανηφόρα.Η ευθύνη είναι δική σου,πρέπει να είναι.Ζήσε και συνέχισε το υπερόχο διδακτικό μονοπάτι σου.

3 – «ΕΙΝΑΙ ΟΔΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΓΝΩΡΊΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΥΑΤΌ ΣΑς ΚΑΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΉΣΕΤΕ ΜΌΝΟΙ ΣΑς ΠΡΟς ΑΥΤΉΝ»
Τελικά, είμαστε άτομα που είναι υπεύθυνα για τη ζωή μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι – αγαπημένοι, αγαπητοί φίλοι και άλλοι – που θα σταθούν δίπλα μας στο δρόμο μας. Ωστόσο, όπως και όλοι οι προικισμένοι στοχαστικοί, ο Ρούμι με σιγουριά συνειδητοποίησε ότι το απόλυτο πεπρωμένο του ατόμου, αν είναι αποφασιστικό, επηρεάζεται από αυτό το άτομο – και από αυτά μόνο.

Περπατήστε το μονοπάτι σας, φίλε.

4- «ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ, ΕΊΣΤΕ ΚΑΛΛΙΤΈΧΝΕς ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΈΧΕΤΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ.»


Εδώ είναι το πράγμα: όλοι γνωρίζαμε καλά αυτούς τους εσωτερικούς καλλιτέχνες ως παιδιά. Αλλά τότε μας είπαν ότι έπρεπε να «μεγαλώσουμε» και να ζήσουμε στον «πραγματικό κόσμο».

Η δημιουργική δύναμη, η οποία πιθανότατα αναφέρει ο Ρούμι, έχει πρόσβαση με ηρεμία του μυαλού και της καρδιάς μας. Δεν έρχεται με επίπονη προσπάθεια ή επιμελή προσπάθεια. Πολύ συχνά ξεχνάμε αυτό το γεγονός και αυτό δημιουργεί την αγχωτική, πάντα επίμονη στάση που έχουμε τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Χαλαρώστε και αφήστε τον καλλιτέχνη να ζήσει και να αναπνεύσει!

5 – «ΚΆΝΕ ΈΝΑ ΒΉΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΈΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ»
Ο Λάο Τζού, ο ιδρυτής του Ταοϊσμού, είπε κάτι παρόμοιο: «Το ταξίδι των χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα μόνο βήμα».

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Ρούμι σήμαινε κάτι παρόμοιο.

Δεν έχει σημασία αν ο Ρούμι αναφερόταν στον απόλυτο «δρόμο» (όπως ήταν ο Λάο Τζού) ή απλώς σε μια καθημερινή απόφαση. Το «μονοπάτι» θα μπορούσε να αφορά την καριέρα, την πνευματικότητα.. Η συμβουλή είναι η ίδια: ξεκινήστε το “περπάτημα”και αφήστε το μονοπάτι να αποκαλυφθεί.

Όποια προσπάθεια σκέφτεστε, ξεκινήστε κάνοντας το πρώτο βήμα!

6- «Η ΔΟΥΛΕΙΆ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΑΠΆς ΘΑ ΣΚΟΤΏΣΕΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΣΟΥ. ”
Ο απλός λόγος είναι αυτός: οι δουλειές μας, μας σκοτώνουν.

Η δουλειά κάποιου είναι η κύρια αιτία άγχους στη ζωή.Το εργασιακό άγχος συμβάλλει σε όλα, από την σωματική εξάντληση έως την ψυχική εξάντληση, στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και στον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ξεχάσει πώς είναι να ερωτευτούμε τη δουλειά μας. Να δουλεύεις με νόημα, πάθος και χαρά. Αντ ‘αυτού, επιλέξαμε να “πάμε εκεί που είναι τα χρήματα”. Δυστυχώς, σε αντίθεση με τις συμβουλές του Ρούμι, αυτή η κοντόφθαλμη προσέγγιση συχνά μας οδηγεί μακριά.

Βρείτε πάθος σε ό, τι κάνετε, είτε πρόκειται να κερδίσετε χρήματα είτε όχι!

7 – «Η ΑΓΆΠΗ ΕΊΝΑΙ Η ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΚΑΙ ΌΧΙ Η ΑΓΆΠΗ ΠΡΟς ΤΗΝ ΕΎΡΕΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΎ ΚΌΣΜΟΥ.»
Αυτό το απόσπασμα Rumi είναι μια όμορφη υπενθύμιση για να καταργήσετε αυτά τα εσωτερικά εμπόδια που εμποδίζουν την αγάπη. Αυτό ισχύει τόσο για την αγάπη των άλλων όσο και για την αυτο-αγάπη.

Παρατηρήστε ότι ο Ρούμι χρησιμοποιεί τις λέξεις «Αναζήτηση και εύρεση» για να τονίσει. Τα πράγματα που εμποδίζουν την αποδοχή της αγάπης μας δεν είναι πάντα εμφανή. Συχνά απαιτείται να κοιτάξουμε μέσα μας για να αποικοδομήσουμε τις (συχνά ανεπαίσθητες) νοητικές και συναισθηματικές Ππαρεμβάσεις που την εμποδίζουν.

8- «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΛΌΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΈΝΕΙΑ ΣΟΥ».
Εδώ, ο Rumi δηλώνει ότι εάν δεν υπάρχει όριο στο μυαλό, δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να βιώσει ο νους.

Αυτό δεν είναι μόνο μια καλή αίσθηση ευγένειας.

Εν ολίγοις, το μυαλό μας είναι πολύ πιο δυνατό από ό, τι νομίζουμε.

9- «Η ΤΡΟΦΉ ΜΑς ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΘΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ».
Σε αυτό το ρητό, ο Ρούμι μας λέει να καλύψουμε την καρδιά μας με αισθήματα ευγνωμοσύνης. Κάτι τέτοιο θα εμπνεύσει τη ζωή μας με ευημερία, λέει ο μεγάλος μυστικιστής.

10- «ΞΕΧΆΣΑΤΕ ΝΑ ΦΟΡΈΣΕΤΕ ΤΑ ΦΤΕΡΆ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΛΉ;»
Είναι στο ανθρώπινο DNA να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε, να μεγιστοποιήσουμε τις εμπειρίες μας. Η κοινωνία που δημιουργήθηκε για εμάς δεν ενθαρρύνει κανένα από αυτά τα πράγματα. Μας λένε ότι το να πηγαίνεις στο κολέγιο, να έχεις καλή δουλειά και η συνταξιοδότηση είναι ο μόνος τρόπος.

Γιατί λοιπόν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι;

Κάνε ό, τι σου φέρνει χαρά. Μην αφήνετε ούτε τον φόβο να παρεμποδίσει.

13 – «ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΊΣΑΣΤΕ,ΤΌΤΕ ΘΑ  ΓΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΊΔΑΤΕ.»
Αυτό είναι ισχυρό – και ακριβές.

Εάν ρωτήσετε κάποιον που είναι, πιθανότατα θα σας δώσουν το όνομά τους, τι κάνουν για τα προς το ζην, τα χόμπι τους και ίσως κάτι άλλο.

Αλλά είναι αυτό που είναι; Ένα όνομα, μια δουλειά; Αυτό είσαι;

Οι άνθρωποι που έχουν βρει τα βάθη της συνείδησής τους λένε ότι είμαστε ένα από αυτά τα πράγματα.

Όχι. Σύμφωνα με τους σπουδαίους σοφούς  συμπεριλαμβανομένου του Ρούμι, είμαστε πολύ, πολύ περισσότερο. Τι είναι ακριβώς αυτό; Είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε για τον εαυτό μας.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε ΣΉΜΕΡΑ…

0 Σχολια

Αφηστε ενα σχολιο

Your email address will not be published.