Διδάξτε στα παιδιά δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Posted on

Η επίλυση προβλημάτων είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται και εξασκείτε. Ως γονείς, ελπίζετε ότι τα παιδιά σας μεγαλώνουν και σκέφτονται ως ενήλικες, που μπορούν να σκεφτούν να βρουν ιδέες και να λύσουν προβλήματα. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς μπορούν να ενταλάξουν αυτές τις δεξιότητες. Λοιπόν, ποιοι είναι 10 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά σας δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων για τη ζωή;

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η επίλυση προβλημάτων είναι όταν βλέπετε ένα πρόβλημα και καταλαβαίνετε τι το προκαλεί και επιλέγετε την καλύτερη λύση για αυτό και το λύνετε.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας λέει ότι η επίλυση προβλημάτων, “Προσδιορίζει προβλήματα και χρησιμοποιεί λογική, κρίση και δεδομένα για την αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και συνιστά λύσεις για την επίτευξη του επιθυμητού οργανωτικού στόχου ή αποτελέσματος.”

Διδάξτε τα παιδιά σας τα επτά βήματα για την επίλυση προβλημάτων
Η επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει πολλά βήματα. Μπορείτε να οδηγήσετε το παιδί σας σε αυτά τα βήματα σε υποθετικά σενάρια στην καθημερινή ζωή. Στη συνέχεια, καθώς αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα στο σχολείο ή στο σπίτι, μπορείτε να τους βοηθήσετε .Αυτό λειτουργεί για διαφορετικές ηλικίες.

Ανακαλύψτε το πρόβλημα. Μιλήστε για το πρόβλημα με το παιδί σας. (παράδειγμα: Δεν μπορώ να βρω τα παπούτσια μου)
Ελάτε με μερικές λύσεις. Σκεφτείτε πιθανές ιδέες για την επίλυση του προβλήματος. (Τα ψάχνω, ζητώ βοήθεια, προσπαθώ να θυμηθώ πού τα έβαλα τελευταία)
Σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης διαφορετικών λύσεων.
Επιλέξτε μια λύση (Προσπάθησα να θυμηθώ πού τα έβαλα)
Δοκιμάστε τη λύση σας. (Δεν μπορούσα να θυμηθώ)
Δοκιμάστε μια διαφορετική λύση εάν η πρώτη δεν λειτουργεί (ζήτησα βοήθεια)
Λύση (Ο αδερφός μου τα βρήκε κάτω από το τραπέζι της κουζίνας)
Αυτή η διαδικασία είναι κάτι που μάθαμε ως ενήλικες, αλλά αυτά τα βήματα πρέπει να διδαχθούν στο παιδί σας. Διαφορετικά, θα σταθεί στο διάδρομο και θα φωνάξει, “Δεν μπορώ να βρω τα παπούτσια μου!” Δίνοντας στο παιδί σας τα εργαλεία για να καταλάβει ένα πρόβλημα θα τους κάνει να νιώσουν καλά ότι μπορούν να λύσουν μόνοι τους προβλήματα.

Συναισθήματα και επίλυση προβλημάτων
Τα συναισθήματα συνήθως συνδέονται με την επίλυση προβλημάτων. Και συχνά, προτού λυθεί ένα πρόβλημα, πρέπει να καταλάβετε τα συναισθήματά σας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας.

Όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο επειδή δεν καταλαβαίνει ένα μαθηματικό πρόβλημα, πρέπει να ξέρει πώς αισθάνεται και τι να κάνει για να λύσει καλύτερα το πρόβλημα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μικρά παιδιά που μαθαίνουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, αλλά αυτές οι συμβουλές είναι χρήσιμες σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εάν είστε απογοητευμένοι ή θυμωμένοι λόγω προβλήματος, βρείτε έναν τρόπο να ηρεμήσετε. Δοκιμάστε να πάρετε πολλές βαθιές ανάσες.
Σκεφτείτε γιατί αισθάνεστε τόσο απογοητευμένοι για αυτό το πρόβλημα.
Προσπαθήστε να σκεφτείτε τρεις τρόπους που θα μπορούσατε να λύσετε το πρόβλημα.
Στη συνέχεια σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν διαλέγατε κάθε λύση. Πώς θα ένιωθαν άλλοι άνθρωποι; Είναι δίκαιο, θα έβλαπτε κάποιον άλλο;
Διαλέξτε τη λύση σας και δοκιμάστε τη. Δούλεψε? Γιατί ή γιατί όχι?


ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Μια άλλη πτυχή της επίλυσης προβλημάτων χρησιμοποιεί κριτική σκέψη. Η κριτική σκέψη είναι απαραίτητη για την επίλυση προβλημάτων. Η επίλυση προβλημάτων και η κριτική σκέψη χρησιμοποιούν γνώση, πληροφορίες και δεδομένα για την επίλυση προβλημάτων.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
1 -Η μικροδιαχείριση των παιδιών σας για την επίλυση των προβλημάτων τους δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Μην είστε υπερβολικά έτοιμοι να τους δείξετε πώς να κάνουν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. Πνίγει τη δική τους μάθηση και την ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα. Ενθαρρύνετε τις προσπάθειές τους, την επιμονή τους και τα μικρά επιτεύγματά τους. Να είστε συγκεκριμένοι, “Μου αρέσει πώς βρήκατε μια ιδέα να οργανώσετε τις κάλτσες σας.”

2 – Αφήστε το παιδί σας να λύσει τα προβλήματά τους
Είστε πιο έμπειροι στη ζωή και καταλαβαίνετε πώς να λύσετε προβλήματα. Αλλά το παιδί σας πρέπει να το μάθει αυτό. Μπορείτε να λύσετε εύκολα τα προβλήματά τους λέγοντάς τους τι να κάνουν, είναι πραγματικά πιο γρήγορο από το να τους αφήσετε να το καταλάβουν. Αλλά δεν είναι χρήσιμο για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

3 – ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.Οι ώρες παιχνιδιού είναι ιδανικές για την εκμάθηση κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πώς να κάνουν τα πράγματα μόνα τους, πώς να επιλύουν προβλήματα με άλλα παιδιά και τι απολαμβάνουν.

4 – ΑΦΉΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑς ΣΤΟ ΥΠΝΟΔΏΜΑΤΙΟ ΤΟΥς.
Αφήστε τους να παλέψουν με τα προβλήματά τους και να σκεφτούν για τον εαυτό τους να ανακαλύψουν λύσεις. Αφήστε τους να κάνουν συνδέσεις. Προσπαθήστε να μην παρεμβαίνετε αμέσως. Αφήστε τους να αποτύχουν στις προσπάθειές τους και μετά μιλήστε μαζί τους για τα αποτελέσματα.

5 – ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Βοηθήστε τα παιδιά σας να σκεφτούν λύσεις και επιλογές. Ακολουθούν μερικές εξαιρετικές ανοιχτές ερωτήσεις για να ξεκινήσετε τη συνομιλία.

Τι συμβαίνει?
Τι πιστεύετε για αυτό;
Γιατί;
Τι θα έκανες?
Έχετε ιδέες για κοινή χρήση;
Τι σας φαίνεται λογικό; Ή τι έχει νόημα εδώ;
Πώς θα μπορούσατε να το διορθώσετε;
Τι θα κάνατε αν μπορούσατε να το κάνετε διαφορετικά;
Τι άλλα πράγματα θα λειτουργούσαν;


6 – Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά τους
Αφήστε τους να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν δημιουργικές λύσεις. Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά τους όταν βρίσκουν μια λύση, ακόμα κι αν δεν είναι η καλύτερη λύση. Θα καταλάβουν αρκετά σύντομα γιατί η λύση δεν λειτουργεί. Αυτό είναι εντάξει, επειδή είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας που όλοι περνάμε από την εξάλειψη μέχρι να βρούμε την καλύτερη λύση.

7 – Διδάξτε το παιδί σας να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει
Αυτή είναι μια σημαντική κριτική ικανότητα μάθησης για τα παιδιά. Είναι μια μαθημένη ικανότητα να ακούτε τις απόψεις άλλων όταν δεν συμφωνείτε. Οι καλοί τρόποι μπαίνουν στο παιχνίδι εδώ. Διδάξτε τους να ακούσουν άλλους και να είναι σε θέση να μοιράζονται τη γνώμη τους χωρίς θυμό ή απογοήτευση. Μέρος της ζωής μαθαίνει να συμφωνεί να διαφωνεί.

8 – Διδάξτε το παιδί σας για να εξηγήσει τις απαντήσεις τους
Ρωτήστε το παιδί σας, πώς το γνωρίζετε; Γιατί το πιστεύετε αυτό; Διδάξτε στο παιδί σας να υπερασπιστεί τις απαντήσεις του. Βοηθήστε τους να χρησιμοποιήσουν αποδεικτικά στοιχεία αντί για συναισθήματα για τις απαντήσεις τους. Ενθαρρύνετε τους να σκεφτούν πού να λάβουν πληροφορίες για να υποστηρίξουν τις σκέψεις τους.

9 – ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΗ
Αυτό βοηθά το παιδί σας να βρει ιδέες και στη συνέχεια να δοκιμάσει τις λύσεις του. Θα δουν τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί.

Παράδειγμα:

Επιτρέψτε στο παιδί σας να προγραμματίζει πότε θα κάνει την εργασία του κάθε μέρα. Θα είναι σωστό μετά το σχολείο ή το βράδυ; Μια εβδομάδα αργότερα, μιλήστε τους για το πώς λειτούργησε αυτή η ιδέα. Έκαναν την εργασία τους καθημερινά; Τι τους έκανε να μην ολοκληρώσουν την εργασία τους;

10 – ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συνεργαστούν με άλλους για να λύσουν ένα πρόβλημα. Ζητήστε τους να μιλήσουν με αδέλφια, φίλους ή άλλους για ιδέες. Εκφράστε την προθυμία τους να συνεργαστούν και να ακούσουν άλλες ιδέες. Αυτή η κριτική ικανότητα μάθησης υπογραμμίζει τη σημασία της απόκτησης ιδεών άλλων, ώστε να μπορούν να λύσουν καλύτερα τα προβλήματά τους.

ΛΟΙΠΟΝ, ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ?
Αφήστε το παιδί σας να βρει τις απαντήσεις του. Αυτό τους βοηθά να είναι δημιουργικοί και να μάθουν πώς να εκφράζουν τις ιδέες τους.

  • Share

0 Σχολια

Αφηστε ενα σχολιο

Your email address will not be published.