ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ LOCKDOWN! ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ (Η ΚΑΙ ΟΧΙ) ΣΚΥΛΟ.

Posted on

Από την αναγγελία του 2ου lockdown παρατηρήθηκε απότομη αύξηση στην ζήτηση σκύλων. Μέσα σε 5-6 ημέρες από την ανακοίνωση του περιορισμού κυκλοφορίας, το τηλέφωνό μου χτύπησε υπερβολικά πολλές φορές από ανθρώπους που ήθελαν να με ρωτήσουν αν έχω να τους δώσω σκύλο, πού μπορούν να βρουν κουτάβι τάδε ράτσας ή τι σκύλο να επιλέξουν κι από πού. Αρχικά, επιλέγω να πιστεύω στις καλές προθέσεις και τις διαβεβαιώσεις των ανθρώπων ότι θα κρατήσουν τον νέο σκύλο τους ακόμα κι όταν τελειώσει η περίοδος των lockdown. Ακόμα κι όσοι επιλέγουν να σώσουν ένα αδέσποτο από τον δρόμο ή από κυνοκομείο, είναι άκαρδο και σπαρακτικό να το παρατάνε πίσω από κει που ΄ρθε, μετά από λίγο καιρό. Το να βάλεις ένα ταλαιπωρημένο σκυλί στο σπίτι σου, να του δώσεις τροφή, ζεστασιά και αγάπη κι αφού βιώσει την θαλπωρή να το πετάξεις πάλι, το θεωρώ φρικαλέο.

Ας επικεντρωθούμε στις θετικές παρατηρήσεις. Βλέπω όλο και περισσότερους που ψάχνουν και ζητούν επαγγελματική συμβουλή ΠΡΙΝ πάρουν σκύλο. Η σωστή επιλογή μας σώζει από πολλές άσχημες καταστάσεις, ή αχρείαστα έξοδα, ή απάτες με αγοραπωλησίες κουταβιών ή τέλος από πιθανή εγκατάλειψη/ αποχωρισμό του σκύλου.

Σχεδόν όλοι που ζητούν τη συμβουλή μου έρχονται με μια ράτσα στο μυαλό τους. Συνήθως από τις “όμορφες” ράτσες που προβάλλονται περισσότερο στην τηλεόραση. Η πρώτη μου ερώτηση είναι “τι θέλουν από τον σκύλο;”. σχεδόν όλοι μετά από 2-3 ερωτήσεις συνειδητοποιούν ότι θέλουν απλά έναν σκύλο για συντροφιά, που ίσως και να γαυγίζει λίγο για να ειδοποιεί για πιθανούς εισβολείς. Αυτή τη δουλειά την κάνουν λίγο έως πολύ όλα τα σκυλιά, καθαρόαιμα ή μη. Πολλές από τις ράτσες που έχουν οι περισσότεροι ως πρώτες επιλογές στο μυαλό τους δεν ταιριάζουν καθόλου στον τρόπο ζωής ή στο αστικό περιβάλλον.

Η κύρια ερώτηση μου είναι “πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε για τον σκύλο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;”  Ποιοτικό για τον σκύλο χρόνο, όχι απλά να τον χαϊδεύουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Ο σκύλος είναι ευτυχισμένος και ισορροπημένος όταν έχει επαρκή σωματική άσκηση, ανάλογα με τη ράτσα/ το είδος του, καθώς επίσης και πνευματική κόπωση. Η σωματική άσκηση π.χ. περπάτημα/τρέξιμο από μόνη της δεν αρκεί, αν δεν συνδυάζεται με πνευματική. Η πνευματική άσκηση επιτυγχάνεται μέσα από εκπαίδευση, εκμάθηση εντολών και κόλπων, παιχνίδια που ενεργοποιούν τα ένστικτα του κάθε σκύλου (π.χ. κυνήγι ή ψάξιμο αντικειμένου, δάγκωμα, σκάψιμο κ.ά.) και έκθεση σε νέα ερεθίσματα και καταστάσεις. Για παράδειγμα, ο δικός μου ο Hero (Μαλινουά) μπορεί να τρέχει ασταμάτητα για 5 ώρες χωρίς ανάσα και να παραμένει σε υπερδιέγερση. Αν αντίθετα, τον βγάλω βόλτα στην πόλη με εντολές, υπακοή και με διάφορα ερεθίσματα για το μυαλό του, σε 30-40 λεπτά γίνεται πτώμα. Λοιπόν, πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ; Και λέγοντας καθημερινά εννοούμε όταν έχει καύσωνα, όταν βρέχει, χιονίζει, όταν έχουμε πονοκέφαλο, όταν βαριόμαστε, όταν έχουμε κουραστική μέρα στη δουλειά κτλ. Ο σκύλος θέλει πάντα βόλτα. Φυσικά διαφορετικές ανάγκες έχει ένα Μαλινουά από ένα Bulldog, αλλά όλα θέλουν καθημερινή ενασχόληση. Ακόμα και τα μικρόσωμα, όταν δεν έχουν την εκτόνωση που πρέπει, γίνονται νευρικά, καταστροφικά για το σπίτι και φασαριόζικα.

Η επόμενη ερώτηση: “μεγαλόσωμο ή μικρόσωμο;”  Αυτή η παράμετρος δεν έχει να κάνει με το πόσο μεγάλο σπίτι έχουμε. Άλλωστε αναλύσαμε ήδη το θέμα της εκτόνωσης στη βόλτα. Έχει να κάνει με τα έξοδα. Το οικονομικό είναι σημαντική παράμετρος αν αναλογιστούμε ότι για τα επόμενα 10-15 χρόνια πρέπει να πληρώνουμε για σωστή σίτισή του, μηνιαία αποπαρασίτωση, εμβόλια και περιποίηση. Συν έκτακτα κτηνιατρικά που πάντα προκύπτουν. Άρα όσο πιο μεγαλόσωμος ο σκύλος, τόσο περισσότερα τα χρήματα που απαιτεί.

Μεγάλο σε ηλικία ή κουτάβι; Το να πάρουμε σκύλο μικρής ηλικίας έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η εκπαίδευση της τουαλέτας και μόνο είναι αρκετά κουραστική τις πρώτες εβδομάδες. Αργότερα, καθώς αλλάζει δόντια το κουτάβι περνάει ένα διάστημα 5-6 μηνών που δαγκώνει ασταμάτητα ό,τι βρει, έπιπλα, αντικείμενα, χαλιά, χέρια, πόδια… Επίσης, τους πρώτους μήνες της ζωής του απαιτεί και πολύ περισσότερα έξοδα. Τα πλεονεκτήματα του κουταβιού είναι ότι μεγαλώνει με τους ανθρώπους του σπιτιού και η συναισθηματική σύνδεση είναι πιο μεγάλη και έρχεται πιο γρήγορα, διαμορφώνουν οι άνθρωποι τον χαρακτήρα του όπως θέλουν (χωρίς να είναι εγγυημένη η επιτυχία), και τέλος αναμφίβολα είναι εξαιρετικά χαριτωμένο να μεγαλώνεις ένα κουταβάκι. Αντίθετα, αν αποκτήσουμε σκύλο μεγαλύτερης ηλικίας, δεν έχουμε τον μπελά της ανατροφής, μπορούμε πιο εύκολα να αναγνωρίσουμε τον ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα του, με ότι ιδιαιτερότητες συνεπάγεται αυτό και σίγουρα έχει μικρότερες συγκριτικά απαιτήσεις από εμάς σε χρόνο και χρήμα.

Επόμενη ερώτηση είναι αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια. Σίγουρα κάποιες ράτσες, όσο αξιόλογες κι αν είναι η ιδιοσυγκρασία τους δεν ταιριάζει σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Αυτές απλά τις αποφεύγουμε.

Μία από τις ερωτήσεις που δέχομαι είναι σχετικά με το τρίχωμα. Σχεδόν όλα τα σκυλιά μαδάνε 1-2 φορές το χρόνο. Ανάλογα με τον τύπο τριχώματος χρειάζονται και την ανάλογη περιποίηση. Το μάδημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα της τροφής που δίνουμε στον σκύλο. Γενικά, ελάχιστες είναι οι ράτσες που δεν χάνουν καθόλου τρίχα. Ας πάρουμε απόφαση ότι μαζί με τα άπειρα καλά που μας προσφέρει η συμβίωση με τον σκύλο θα δεχτούμε και ένα μόνο “κακό”.

Από τις λιγότερο σημαντικές ερωτήσεις που μου κάνουν οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες είναι “θηλυκό ή αρσενικό;” Σε γενικές γραμμές τα θηλυκά είναι λίγο πιο εύκολα στον χειρισμό επειδή συνήθως είναι λιγότερο κυριαρχικά. Χωρίς αυτό να είναι κανόνας. Επίσης έχουν συνήθως περισσότερο νάζι και τσαχπινιά. Με άλλα λόγια, το τι θα προτιμήσει ο κάθε άνθρωπος είναι θέμα προσωπικού γούστου.

Τέλος η καίρια ερώτηση: καθαρόαιμο ή ημίαιμο; Ας ξεκαθαρίσουμε ότι καθαρόαιμο είναι μόνο ότι έχει αληθινό pedigree (πιστοποιητικό καθαροαιμίας). Οτιδήποτε δεν έχει pedigree, απλά μοιάζει με κάποια ράτσα. Το πώς επιλέγουμε καθαρόαιμο, από πού και πόσο το πληρώνουμε είναι μεγάλη συζήτηση και ίσως το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν τόσο συγκεκριμένες και προσδιορισμένες ανάγκες και απαιτήσεις ώστε να αναζητήσουν καθαρόαιμο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, π.χ κυνήγι συγκεκριμένων θηραμάτων, καθήκοντα προστασίας σε συγκεκριμένες συνθήκες, συνοδεία τυφλών κ.ά. για όλους τους υπόλοιπους συστήνω ανεπιφύλακτα να υιοθετήσουν ένα από τα εκατοντάδες αδέσποτα. Υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, στυλ, εμφανίσεις και χαρακτήρες. Η ζωή στο δρόμο τους έχει διαμορφώσει συνήθως ήρεμο και εύκολο χαρακτήρα γιατί δυστυχώς, αν ένα αδέσποτο δεν είναι ήρεμο και κοινωνικό, δεν επιβιώνει μακροχρόνια .

Τέλος, η εμφάνιση είναι το μόνο που δεν πρέπει να μας προβληματίζει, γιατί ακόμα κι αν υιοθετήσεις το πιο “άσχημο” σκυλί, μετά από 2-3 βδομάδες που θα το κρατήσεις για δικό σου, θα σου φαίνεται το πιο ωραίο του κόσμου. Εγώ προσωπικά έχω υιοθετήσει 3 αδέσποτα και είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Γι’ αυτό προτιμήστε αδέσποτα, τους σώζετε τη ζωή και σας το ανταποδίδουν με περισσότερη αγάπη.

Το κείμενο επιμελήθηκε Επαγγελματίας Εκπαιδευτρια Έφη Οικονομοπούλου.

https://www.facebook.com/efi.oikonomopoulou.92

 

0 Σχολια

Αφηστε ενα σχολιο

Your email address will not be published.