O άγνωστος κόσμος των συναισθημάτων!

Posted on

Προσωπικά αυτό το κεφάλαιο των συναισθημάτων και την διαχείρηση τους,μου φάνηκε πολύ μεγάλο και πολύ δύσκολο.Όμως σίγουρα έπρεπε να βρω τρόπο να το διαχειριστώ γρήγορα,αποτελεσματικά και αληθινά!!Και ο τρόπος αυτός ξεκινάει όταν πρώτα εμείς οι ίδιοι έχουμε ανανωρίσει και διαχειριστεί τα συναισθήματα μας.Πολλές φορές αντικατοπτρίζονται διαβάζοντας ένα βιβλίο ή βλέποντας μια ταινία.Και κάπως έτσι πριν πολλά χρόνια αγόρασα αλλά και φτιάξαμε καρτες με εικόνες συγκίνησης  και μπορεί ήταν ο τρόπος να  διευκολύνει ολόκληρη τη διαδικασία διδασκαλίας στα παιδιά (και πιο γρήγορα!)

Οι αντιδράσεις  σε ορισμένες καταστάσεις φάνηκαν να αυξάνονται, ακόμη και να εκρήγνυνται σε μια στιγμή.

Η ικανότητα αναγνώρισης και έκφρασης συναισθημάτων θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά συσχετίζονται, αλληλεπιδρούν και έχουν σχέσεις με άλλους.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του
Σκεφτείτε μια στιγμή που έπρεπε να μάθετε μια εντελώς νέα γλώσσα.Πιθανότατα ήξερες μερικούς βασικούς χαιρετισμούς, όπως «γεια», «αντίο» και «πού είναι η τουαλέτα;»

Τώρα φανταστείτε να χαθείτε σε μια πόλη όπου κάποιος σπάνια μίλησε τη μητρική σας γλώσσα. Πώς θα καταφέρατε να βρείτε το δρόμο για επιστροφή στην αρχική βάση χωρίς τη γνώση να εκφράσετε λεκτικά τα συναισθήματά σας στη μητρική γλώσσα αυτής της πόλης; Πώς θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε; χρειάζεστε βοήθεια και νιώθατε φοβισμένοι;

Αυτό το σενάριο είναι παρόμοιο με το πώς αισθάνεται ένα παιδί όταν δεν έχει ακόμη κατανοήσει πώς να εκφράσει τα μεγάλα συναισθήματα που αισθάνεται.

Χρειάζονται τους γονείς και τους δασκάλους τους για να τους καθοδηγήσουν σε μια καλύτερη κατανόηση του τι είναι αυτά τα ουσιαστικά συναισθήματα και ξεκινά με το τι να τους καλέσουμε.

Όταν το παιδί σας εκφράζει θυμό, θλίψη ή άλλο περίπλοκο συναίσθημα που τελικά οδηγεί σε κατάρρευση, οδηγήστε ήρεμα το κύμα μαζί του.

Ρωτήστε αν μπορούν να περιγράψουν πώς ένιωθαν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος ή ακόμα και τη μουσική.

Αναγνωρίζοντας το συναίσθημα και αντανακλώντας τις αντιδράσεις του σε συγκεκριμένες καταστάσεις, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναγνωρίσει και να περιγράψει όταν είναι λυπημένο, θυμωμένο ή τραυματισμένο.

Χρησιμοποιήστε τις κάρτες εικόνων συγκίνησης για να τους βοηθήσετε να ονομάσουν και να επικοινωνήσουν πώς αισθάνονται.

 Πρακτική συμπόνια
Όταν τα παιδιά κοιτάζουν τα πρότυπα τους, δεν προσπαθούν μόνο να περιηγηθούν στον κόσμο τους – αναζητούν ζεστασιά και παρηγοριά σε κάθε βήμα.

Καθώς περιηγούνται σε αυτά τα έντονα συναισθήματα, η ασφάλεια στο σπίτι θα βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίζουν ότι είναι ευπρόσδεκτα να εκφραστούν χωρίς κρίση ή περιττή τιμωρία.

Κατά τη διάρκεια εκρήξεων, ταραχών και κλαίει, αποφύγετε τυχόν αρνητικές φωνές ή αυστηρές αντιδράσεις.

Εκφράσεις τύπου…μόνο κλαις,είσαι υπερβολικός…

Αυτές οι φράσεις είναι επιβλαβείς και μπορούν να αφήσουν ένα μεγάλο χτύπημα στην αυτοεκτίμηση ενός παιδιού, αναγκάζοντάς τους να δουν μόνιμα ελαττώματα στον χαρακτήρα τους. Οι δουλειές μας ως γονείς και κηδεμόνες είναι να οικοδομήσουμε τα παιδιά μας σε αυτοπεποίθηση, ασφαλή και συμπονετικά άτομα. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να εξασκηθούμε αυτοί οι χαρακτήρες.

Η εξάσκηση της συμπόνιας θα βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει ότι αυτά τα έντονα συναισθήματα δεν είναι μόνο υγιή, αλλά αναμένονται σε αγχωτικές καταστάσεις.

Εάν δεν μπορούμε να χειριστούμε τα συναισθήματά μας ως ενήλικες, πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να πλοηγούνται στα δικά τους; Όταν τα παιδιά μας βρίσκονται σε στενή συναισθηματική δέσμευση, θα χρειαστούν τη βοήθεια των φιλόδοξων ενηλίκων τους.

Τα παιδιά παρακολουθούν στενά τους ενήλικες και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους από τις απαντήσεις μας σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Μιλήστε για τα συναισθήματά σας, εξηγώντας τι προκαλεί την έκρηξή σας, τι αισθανόσασταν μέσα σας και πώς θα μπορούσατε να χειριστείτε την κατάσταση καλύτερα.

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να ορίσετε κάποια προσωπικά όρια σχετικά με το πόσο μεγάλη αντίδραση θα εκφράσετε όταν το παιδί σας σας εκτοξεύει (σκόπιμα ή όχι). Η ηρεμία, η συγκέντρωση και η σύνδεση με το παιδί σας θα  διδάξει τη σωστή συναισθηματική ρύθμιση και ελπίζουμε ότι θα μειώσει τον αριθμό των δακρύων

Με απλά λόγια, μην αγνοείτε τις αρνητικές συμπεριφορές σας.

Τα παιδιά είναι απίστευτα εντυπωσιακά και θα θυμούνται τις φορές που οι αντιδράσεις σας ήταν λιγότερο ευχάριστες, με αποτέλεσμα τα παιδιά σας να μιμούνται την αρνητική συμπεριφορά που επιδείξατε.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη ρύθμιση των συναισθημάτων σας, δεν υπάρχει ποτέ ντροπή να ζητήσετε βοήθεια από ιατρό. Η θεραπεία μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων σας, καθώς και για να σας δώσει επίσης εικόνα για τη συμπεριφορά των παιδιών.

 Καταλάβετε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική (και αναμένεται!)
Τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται συνεχώς σωματικά και ψυχικά. Υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι ανάπτυξης που είναι πολύ πιο αξιοσημείωτες.

Οι εκρήξεις ενός παιδιού θα μας κάνουν συχνά ως γονείς να νιώθουμε απομονωμένοι και μόνοι.  Αυτά τα σενάρια είναι εντελώς τυπικά, αλλά θυμηθείτε ότι πράγματι δεν είστε μόνοι, και αυτές οι στιγμές ανάπτυξης και αυτοεξερεύνησης είναι υγιείς και απαραίτητες.

Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα του παιδιού σας δεν είναι ποτέ λανθασμένα ή παράλογα.

Η συμπεριφορά ενός παιδιού λιγότερο από θετική μπορεί πάντα να χρησιμοποιεί πιο θετική ανακατεύθυνση, αλλά τα συναισθήματα που βιώνει το παιδί σας εξακολουθούν να ισχύουν για αυτά. Σεβαστείτε τα συναισθήματά τους και ενημερώστε τους ότι είναι εντάξει να αισθάνονται  λυπημένοι, θυμωμένοι ή μπερδεμένοι, αλλά γνωρίζετε ότι είναι καλό να μιλάτε για εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης, ώστε να μπορούν να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται με ήρεμο και σεβασμό την επόμενη φορά.

Για να μάθουμε και να ανακαλύψουμε τα συναισθήματα, πρέπει να τα αισθανθούμε και να τα αποδεχτούμε εντελώς.

Η ντροπή που βιώνουμε ορισμένα συναισθήματα θα μας εμποδίσει να ζήσουμε συναισθηματικά άφθονες ζωές. Τα παιδιά μας μπορούν να είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι σε αυτό ακριβώς.

Ως γονέας, θυμηθείτε ότι κάνετε ό, τι μπορείτε για να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα του παιδιού σας. Παρόλο που μπορεί να είναι μια σύγχυση και συχνά απογοητευτική στιγμή για την οικογένεια, το παιδί σας προσβλέπει σε σας για καθοδήγηση καθώς μεγαλώνει. Όχι μόνο τα παιδιά σας μεγαλώνουν, ωστόσο, αλλά μεγαλώνετε μαζί τους ως υποστηρικτικός, στοργικός και συναισθηματικά ρυθμισμένος γονέας τους.

 

0 Σχολια

Αφηστε ενα σχολιο

Your email address will not be published.