Οι έρευνες μιλούν με αποτελέσματα για τη γονική μέριμνα!

Posted on

Θεωρώ πως τα αποτελέσματα ερευνών μας ενδιαφέρουν μανούλες,πιθανόν να αναλογιστούμε,να βελτιώσουμε τη στάση ή τις απόψεις μας.Ξεκινάμε!

Πάνω από μισό αιώνα έρευνας έδειξε τα αποτελέσματα της ανταπόκρισης και της απαιτητικής γονικής μέριμνας. Η ανταπόκριση αφορά την κατανόηση και την κάλυψη των αναγκών, ενώ η απαίτηση αφορά την καθιέρωση και την επιβολή των προσδοκιών.

Από την παιδική ηλικία έως τη νεανική ενηλικίωση, η νοοτροπία των παιδιών μας σφυρηλατείται επίμονα μεταξύ των δικαιωμάτων, της ανασφάλειας και – ελπίζουμε – μια τρίτη και καλύτερη επιλογή. Τελικά, ο πιο επιδέξιος και αποτελεσματικός γονέας προωθεί δύο θεμελιώδεις, εξίσου απαραίτητες δυνάμεις στην ανάπτυξη ενός παιδιού – προσκόλληση και αυτονομία.

Στο βαθμό που ένα παιδί είναι ασφαλώς συνδεδεμένο, βιώνει εμπιστοσύνη και συναισθηματική σύνδεση, τα οποία είναι κρίσιμα για την ενίσχυση της ικανότητάς τους να σχετίζονται καλά με άλλους. Στο βαθμό που ένα παιδί είναι υπεύθυνο αυτόνομο, είναι σε θέση να ηρεμεί και να αναλαμβάνει ανεξάρτητα καθήκοντα.

Όταν αναφερόμαστε στην πειθαρχία, συχνά ψάχνουμε πραγματικά τρόπους ελέγχου ενός παιδιού. Ωστόσο, η πειθαρχία εδώ αναφέρεται κυρίως στην ανάπτυξη ικανοτήτων αυτορύθμισης, στην οποία η άσκηση αυτού του γονικού ελέγχου είναι όλο και περισσότερο περιττή.

Δήλωσε συμμετοχή για ένα ζευγάρι σκουλαρικια στο λινκ https://www.facebook.com/myfeelingLovee/photos/a.2430750713803624/2660883894123637/

Η θεμελιώδης αλήθεια για τη γονική μέριμνα με την πειθαρχία είναι ότι οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να γίνουν πειθαρχημένοι στην ανατροφή των γονέων τους, εάν υπάρχουν πραγματικά ουσιαστικά εποικοδομητικά, μακροπρόθεσμα οφέλη.

Μερικοί απεμπλέκονται από τη ζωή των παιδιών τους – αποσυναρμολογούνται συναισθηματικά, σχεδόν αδιάλυτοι, δεν παρέχουν προσδοκίες ή καθοδήγηση.Kάτι το οποίο έχει καταστροφικές επιπτώσεις από ανεκπλήρωτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής παραμέλησης και της συναισθηματικής εγκατάλειψης, στα παιδιά τέτοιων γονέων.

Η παραμέληση των παιδιών είναι η αποτυχία κάλυψης των βασικών αναγκών ενός παιδιού. Τα παιδιά που βιώνουν παραμέληση μπορεί να φοβούνται και να σαμποτάρουν στενές σχέσεις, να βιώνουν αυξημένο άγχος και να αποτυγχάνουν να αναπτύξουν επαρκώς ενσυναίσθηση και ακόμη και ηθική λήψη αποφάσεων.

Αυστηρή γονική μέριμνα
Μερικοί γονείς απαιτούν πολύ τα παιδιά τους αλλά δεν ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές τους ανάγκες. Αυτοί οι γονείς χαρακτηρίζονται ως “αυστηροί” και γενικά είναι πιο άκαμπτοι, σκληροί και απαιτητικοί και τείνουν να εμπλέκονται σε προκλητικές και τιμωρητικές μορφές πειθαρχίας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να συμπεριφέρονται – δύναμη, φόβος και τιμωρία. Οι σκληρές τακτικές χρησιμεύουν για να εξουδετερώσουν ένα παιδί, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τάξη και συμμόρφωση, αλλά απέχει πολύ από την καλλιέργεια ανεκπλήρωτων αναπτυξιακών αναγκών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα παιδί που είναι πιο θυμωμένο, δυσαρεστημένο, φοβισμένο και ανταποκρίνεται μόνο στη βία.

Η αυστηρή γονική μέριμνα χαρακτηρίζεται από υψηλές προσδοκίες συμμόρφωσης με τους κανόνες και τις οδηγίες. Αυτοί οι γονείς είναι πιο περιοριστικοί και δεν επιτρέπουν τον ανοιχτό διάλογο σχετικά με τη συλλογιστική πίσω από τους κανόνες και τις προσδοκίες, ασκώντας μια μορφή ψυχολογικού ελέγχου. Οι αυστηροί γονείς θέλουν να γίνουν σεβαστοί για τους κανόνες και τις διατάξεις τους χωρίς να τίθενται ερωτήσεις, είτε γιατί έτσι μεγάλωσαν είτε επειδή αισθάνονται σίγουροι για τη δική τους γονική μέριμνα.

Οι αυστηροί γονείς προτιμούν τιμωρητικά, δυναμικά μέτρα για τον περιορισμό της θέλησης. Τα παιδιά των αυστηρών γονέων συχνά αναπτύσσουν υψηλό άγχος, καθώς και καταναγκαστικές σκέψεις και συμπεριφορά καθώς διαπραγματεύονται μεταξύ ανεπτυγμένων ικανοτήτων και κρυφών επιθυμιών για αυτόνομη αυτορύθμιση, αυθεντική εκφραστικότητα και συναισθηματική σύνδεση.

Επιτρεπτή γονική μέριμνα
Μερικοί γονείς, που χαρακτηρίζονται ως «ανεκτικοί», ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές ανάγκες και επιθυμίες των παιδιών, αλλά όχι πολύ απαιτητικοί. Η επιτρεπτή ανατροφή των παιδιών εμπλέκεται, ενθουσιάζει συναισθηματικά και δέχεται, αλλά με λίγες απαιτήσεις ή ελέγχους. Αυτοί οι γονείς τείνουν να είναι φίλοι του παιδιού και όχι η γονική αρχή για να τους αρέσουν και να γίνουν αποδεκτοί. Οι ανεκτικοί γονείς μπορεί να είναι ζεστοί και να τρέφονται με τα παιδιά τους, αλλά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αναπτυξιακές ανάγκες ενός παιδιού για κανόνες και όρια. Υπερτιμώντας τη φιλικότητα και υποτιμώντας την ανάγκη ενός παιδιού να αναπτυχθεί σε αυτοπειθαρχία, οι γονείς μπορούν να ανταμείψουν ή να ενισχύσουν ακούσια ή ανώριμη συμπεριφορά.

Δήλωσε συμμετοχή για ένα κομοδίνο απο την εταιρεία Δια χειρός στο λινκ που ακολουθεί https://www.facebook.com/myfeelingLovee/photos/a.2430750713803624/2651335318411828/

Τα παιδιά των ανεκτικών γονέων συχνά αναπτύσσουν υψηλό άγχος και καταναγκαστικές σκέψεις και συμπεριφορές. Πρέπει να συμβιβαστούν με τις δομές και τις απαιτήσεις του κόσμου, με φόντο το δικό τους υπο-ρυθμιζόμενο συναίσθημα και την ανεπτυγμένη ικανότητα για αυτοέλεγχο.

Γονείς
Οι γονείς που είναι συντονισμένοι και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους και απαιτούν την καθοδήγησή τους προς την ωριμότητα και την ανεξαρτησία, από αυτό το πρότυπο, είναι πειθαρχημένοι στην ανατροφή των παιδιών τους. Οι πειθαρχημένοι γονείς είναι σταθεροί αλλά όχι άκαμπτοι. είναι πρόθυμοι να κάνουν εξαίρεση όταν το δικαιολογεί η κατάσταση. Με έμφαση στην ανταπόκριση στις αναπτυξιακές ανάγκες και στη διδασκαλία του πώς να κάνει τα πράγματα σωστά μετά από τα λάθη τους, η πειθαρχημένη γονική μέριμνα επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των βασικών αξιών και δεξιοτήτων, όπως αυτο-καταπραϋντική, καθυστερημένη ικανοποίηση, εποικοδομητική επικοινωνία, δικαιοσύνη.

Αυτό το στυλ γονικής μέριμνας, που ονομάζεται επίσης «δημοκρατικό» ή «αυθεντικό», χαρακτηρίζεται από υψηλές προσδοκίες για ωριμότητα και συμμόρφωση με τους κανόνες, επιτρέποντας παράλληλα ανοιχτό διάλογο. Οι δημοκρατικοί γονείς ενθαρρύνουν ταυτόχρονα την ανεξαρτησία και θέτουν όρια και ελέγχους στις πράξεις του παιδιού τους. Συνδέουν τα δικαιώματα και τα προνόμια των παιδιών με επιδείξεις υπευθυνότητας και καλή κρίση. Θέτουν σαφή πρότυπα για τα παιδιά τους, παρακολουθούν τα όρια που θέτουν και ενθαρρύνουν την αυτονομία παρέχοντας άφθονη δύναμη λήψης αποφάσεων και χώρο για τη συμμετοχή των δικών τους μοναδικών συμφερόντων.

Όταν τα παιδιά κάνουν κακή συμπεριφορά, οι σοφοί γονείς ανταποκρίνονται με τρόπους που καθοδηγούν το αναπτυσσόμενο άτομο κρυμμένο κάτω από την τερατώδη διάθεση ή την παρορμητική συμπεριφορά. Οι πειθαρχημένοι γονείς απαιτούν χωρίς να ασκούν ψυχολογικό έλεγχο και συναισθηματικά ανταποκρίνονται χωρίς να χάνουν τον έλεγχο συμπεριφοράς. Εξηγούν τη συλλογιστική πίσω από τους κανόνες, τα όρια και τις συνέπειες που επιβάλλουν. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως επαγωγική πειθαρχία, έχει συσχετιστεί στην έρευνα με την ανάπτυξη της κοινωνικής συμπεριφοράς και των πιο προηγμένων δεξιοτήτων ηθικής συλλογιστικής. Τα παιδιά που λαμβάνουν αυτό το είδος πειθαρχίας τείνουν να γίνουν πιο δυναμικά, κοινωνικά υπεύθυνα, αυτορυθμιζόμενα και συνεργάσιμα.

Τα παιδιά των δημοκρατικών γονέων βιώνουν άγχος σε απόκριση σε στρες όπως οι υπόλοιποι, αλλά έχει αποδειχθεί ότι συχνά αυτά τα παιδιά είναι πιο προσαρμόσιμα απέναντι στους στρες που αντιμετωπίζουν. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά των δημοκρατικών γονέων είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν εξουθενωτική κατάθλιψη ή άγχος, λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε κοινωνικά επιθετικές συμπεριφορές και λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες.

Καθώς γινόμαστε πειθαρχημένοι στην ανατροφή των παιδιών μας, καλλιεργούμε αποτελεσματικότερα την κοινωνική και ακαδημαϊκή ικανότητα, τροφοδοτούμε την ανάπτυξη ηθικών ικανοτήτων λήψης αποφάσεων και διδάσκουμε στα παιδιά να ζουν εντός υγιών ορίων και να ανέχονται λογικούς ελέγχους, καλλιεργώντας τον αυτοέλεγχο και την αυτοκατευθυνόμενη κατεύθυνση. Οι γονείς είναι ξεκάθαροι στις προσδοκίες τους και αποφασιστικοί στην επιβολή των συνεπειών, ενώ παραμένουν προσβάσιμοι, συμμετέχουν στη στοργή και είναι συναισθηματικά ανταποκρινόμενοι αυξάνουν πιο σίγουρα, ικανά και ανθεκτικά παιδιά.

 

0 Σχολια

Αφηστε ενα σχολιο

Your email address will not be published.