Σςςςςς κακοποίηση….

Posted on

Εχθές συζητώντας με μια γειτόνισσα μου για έναν μεθύστακα που πολλές φορές ξεφεύγει η κατάσταση….αναρωτιόμουν γιατί η γυναίκα του τον ανέχετε,γιατί του το επιτρέπει και τις περισσότερες φορές δέκτης των κακών καταστάσεων είναι και το παιδί της.

-Δεν μπορώ να το καταλάβω,γιατί;

-Είναι δύσκολο,το έζησα στην οικογένεια μου και όμως η μαμά παρέμεινε.Γράψε για αυτό το θέμα…

Ξύπνησα στην ώρα μου,έχω τον καφέ μου και αποφάσισα να γράψω για το θέμα που μάλλον καμία δεν μιλάει.Όχι δεν θα μπορέσω να δικαιολογήσω ούτε την πράξη αλλά ούτε τον λόγο που το υπομένουν κάποιες γυναίκες,γιατί δεν είναι παιδιά αλλά θα το προσεγγίσω με σεβασμό.

Λοιπόν καθώς έκανα κύλιση στη ροή ειδήσεων στο Facebook, είδα ένα βίντεο που τράβηξε την προσοχή μου, έτσι άρχισα να βλέπω σε αυτήν μια γυναίκα που κοιτάζει απευθείας σε μια κάμερα καθώς ο γιος της περπατά πίσω της, αλλά υπάρχει κάτι διαφορετικό. Το μαύρο μάτι  γιατί είχε ένα μαύρο μάτι, παρακολούθησα αργά το βίντεο δημοσιεύτηκε από την Emma Murphy μια γυναίκα που εξηγεί ότι έχει παντρευτεί τον άνδρα που πίστευε ότι ήταν η αγάπη της ζωής της.Όταν τη χτύπησε πρώτη φορά με τη γροθιά του,τον αντιμετώπισε και εξηγεί ότι τον συγχώρεσε ελπίζοντας ότι θα αλλάξει, αλλά δεν το άφησε έτσι. Δηλώνει σε ένα σημείο ότι δημοσιεύει αυτό το βίντεο επειδή αισθάνεται ότι πρέπει να ενημερώσει τη γυναίκα εκεί έξω οτι :Tο να ζεις με φόβο και να αφήσεις έναν άνδρα να σε πληγώσει δεν είναι εντάξει, εξηγεί ότι η γυναίκα πρέπει να σταθεί ενάντια στην κακοποίηση και ποτέ να μην επιτρέπει άντρας για να την χτυπήσει.

Βλέπετε το πρόβλημα σήμερα είναι ότι πολλές γυναίκες θα επιτρέψουν στους συζύγους τους να τους χτυπήσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους και να μην βλέπουν τίποτα λάθος με αυτό, υπάρχουν πολλοί που παίρνουν τη λεκτική, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση. Η ιδέα ότι αυτές οι γυναίκες θα έπαιρναν μια τέτοια συμπεριφορά από έναν άλλο άνθρωπο και περισσότερο ένας άντρας  με μπερδεύει.Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να το ΕΠΙΤΡΈΨΕΙς;

Θέλω να το συζητήσουμε…Νιώθεις φόβο;Μόνη;Δεν πήρες αγάπη από την οικογένεια σου;Έζησες με αυτό το υπέροχο τέρας στο σπίτι,βλέποντας τη μαμα να το επιτρέπει και να δείχνει ή να κοκορεύεται για την ευτυχία που ζει μέσα στον”υπέροχο γάμο της;”Έχεις παιδιά και σε απειλεί;Μήπως νιώθεις πως φταις;Μήπως τον εξαγριώνεις;Ίσως δεν είσαι σωστή και μετρημένη;

Οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν πως πιστεύουν πως έτυχε,ήταν μια κακή στιγμή.Δεν θα επαναληφθεί γιατί την αγαπάει και θα αλλάξει.Θα αλλάξει δυνατή μου γυναίκα που με διαβάζεις;

Οι περισσότεροι από τους άνδρες που χτύπησαν μια γυναίκα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να το ξανακάνουν. Οι περισσότεροι αισθάνονται σαν να μπορούν να κρατήσουν αυτές τις γυναίκες που πληγώνουν στο πλάι τους επειδή είναι σε θέση να τους πείσουν ότι μπορούν να αλλάξουν. Μόλις συγχωρεθούν, πέφτουν στην ίδια συμπεριφορά,όχι γιατί μπορούν αλλά επειδή ότι συγχωρείτε επαναλαμβάνεται.Με τη συγχώρεση,του το επιτρέπεις.Ποτέ μη περιμένεις να αλλάξει αλλά σκέψου πως εσύ θα πατήσεις τον διακόπτη για να ξαναβρεις την αξιοπρέπεια σου,το βήμα σου,το χαμόγελο,τη ζωή.

Πολλοί άνθρωποι θα υποστήριζαν ότι όταν τέτοια πράγματα συμβαίνουν με μια σχέση, θα έπρεπε να παραμείνουν  στη σχέση, κάποιοι θα μπορούσαν ακόμη και να κρίνουν την Έμμα ότι μιλούσε έτσι δηλώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες που προκάλεσαν τους άντρες που τις χτύπησαν. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι κάνουν λάθος.

Τίποτα δεν δικαιολογεί την επίθεση σε μια γυναίκα.Ευτυχώς η Έμμα άφησε τον άντρα που την κακοποίησε και τώρα ζει μια ευτυχισμένη ζωή με τα παιδιά της.Πιστεύω πως κάνοντας ερωτήσεις στον ευατό μας,θα βρούμε τις απαντήσεις.Θα πάρουμε τις αποφάσεις.Μου αξίζει αυτά τα λεπτά που με ξεφτυλίζει,με πονάει,μου τρώει λίγο λίγο την ομορφιά μου,το είναι μου,την ενεργεια μου;Γίνομαι καλύτερη μαμά;Είμαι το πρότυπο που θέλω να δείω,να νιώσει,να αναπαράγει το παιδί μου;Γιατί φοβάμαι;Ποιοι είναι εκείνοι που μπορώ να απευθυνθώ και να με κατευθύνει σωστά και με ασφάλεια;

Δυστυχώς, η κακοποίηση από έναν άνδρα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά τραύματα, η κακοποίηση μπορεί να αφήσει μια γυναίκα να αισθάνεται αβοήθητη και αυτό μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη ή ακόμη και διαταραχές άγχους.

Μπορώ να πω χωρίς αμφιβολία ότι συμφωνώ με την Έμμα ,καμία γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπει σε έναν άνδρα να της σηκώσει το χέρι. Συμφωνώ οπωσδήποτε ότι η γυναίκα πρέπει να λάβει θέση  για να εμποδίσει τους άντρες να την πληγώσουν συναισθηματικά, λεκτικά ή σωματικά.

Μην επιτρέπετε σε έναν άνδρα να αναλάβει τον έλεγχο της ζωής σας εάν γνωρίζετε ότι δεν είναι σωστό, και δεν είναι.Εσύ ελέγχεις τη ζωή σου,τη ροή της,τους πρωταγωνίστες της,την αξία της.Εσύ,αν δεν στο έμαθαν μπορείς να επιτρέψεις σήμερα στον ευατό σου να το μάθει,αν δεν μπορείς να πατήσεις μόνη σου τον διακόπτη,τότε απευθύνσου σε ένα ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.Ω ναι…εκεί θα πονέσεις πολύ,θα κλάψεις γιατί θα σε δεις από πάνω…Θα δεις μια όμορφη,έξυπνη,άξια γυναίκα να ξεριζώνεται,να αλλάζει,να μεταμορφώνεται,να διεκδικεί,να λέει ΌΧΙ,να αποφασίζει,να παίρνει τον έλεγχο,να αναλαμβάνει την ευθύνη την ενήλικης ζωής της,να γλύφει τις πληγές της,να τις φροντίζει,να νιώθει δυνατή,ξανά παρούσα,να χαμογελάει και να δίνει το πιο αληθινό μήνυμα στα παιδια της:Επιλέγω.

Υπάρχει μια υπέροχη ζωή που σας περιμένει πάντα, απλά πρέπει να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και να το χτίσετε, να τον αγαπήσετε,να τον ανακαλύψετε,να τον ΦΡΟΝΤΊΣΕΤΕ για εσάς και για τα παιδιά σας, είτε γεννήθηκαν είτε όχι.

Και πάντα να θυμάσαι

Φρόντισε τον ευατό σου Εσύ.

Επέλεξε Εσύ,

Ζήσε Εσύ.

Σ αγαπώ και να ξέρεις τώρα που κλείνω το θέμα αυτό,κλαίω γιατί θυμήθηκα μια σκηνή που είχα δει…ένας μπαμπάς  έτοιμος να ρίξει χαστούκι στη μαμα(νομίζω ήταν θυμωμένος),η μικρή αδερφή δίπλα και το κοριτσάκι δεν ξέρω πως…γιατί…μπήκε ανάμεσα τους…ο μπαμπάς νομίζω ντράπηκε,άνοιξε τη πόρτα και έφυγε.Όμως η θέση της δεν έπρεπε να είναι εκεί,εκείνη τη στιγμή έγινε ενήλικη χωρίς να είναι.

Δεν χρειάζεται να μάθουν τα παιδιά σου από τα προβλήματα σου,δεν θα γίνουν πιο δυνατά,νιώθοντας τη δυστυχία σου.Μην επιτρέψεις να το υπομείνεις και να περιμένεις τα παιδιά σου να γίνουν προστάτες σου,να αναλλάβουν την ευθυνη που πρέπει να κάνεις εσύ.Πόσο “βάρος” προσθέτεις στη ψυχή τους επειδή φοβάσαι…

Η δική της μαμά φοβήθηκε,έδωσε λίγο περισσότερο χρόνο όμως δεν το ξανα επέτρεψε.Γιατί της άξιζε η ευτυχία.Η πορεία θα έφερνε σχέσεις με χαρά και προβλήματα,τα οποία θα λύνονταν είτε με συζήτηση,είτε με χωρισμό αλλά όχι με ξύλο.

Επέλεξε εκείνη,μπορείς να επιλέξεις και εσύ.

 

0 Σχολια

Αφηστε ενα σχολιο

Your email address will not be published.