To κλάμα έχει και μια άλλη όψη του νομίμσματος…

Posted on

Το κλάμα είναι μια μοναδική ανθρώπινη εμπειρία. Είναι ένας τρόπος που εκφράζετε τα συναισθήματά σας απογοήτευσης, θλίψης ή ευτυχίας. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται μια καλή κραυγή τώρα και ξανά. Καμια φορά αναρωτιώμουν αν η διαδικασία αυτή έχει κάποια οφέλη….Έψαξα και συγκέντρωσα τα οφέλη!

Τι είναι τα δάκρυα;
Μεγάλωσες με τα δάκρυά σου. Ίσως έκλαψατε όταν πέσατε από το ποδήλατό σας ή όταν χασατε το αγαπημένο παιχνίδι. Ή, μπορεί να έχετε ανακαλύψει ότι τα δάκρυα έχουν αλμυρή γεύση και ότι κάνουν τη μύτη σας να τρέχει. Έχετε ζήσει με τα δάκρυά σας όλη σας τη ζωή, αλλά τι ξέρετε για τα δάκρυά σας;

ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΣ?

Οι άνθρωποι ρίχνουν δάκρυα όταν τους συμβαίνει κάτι συναισθηματικό. Τα παιδιά τείνουν να ρίχνουν δάκρυα περισσότερο από τους ενήλικες. Το κλάμα τους μειώνεται συνήθως γύρω στα 20.

Οι ενήλικες βλέπουν τα μάτια τους για διάφορους λόγους, όπως οι εξής:

Απώλεια
Διαλύσεις
Λυπημένες τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες
Πόνος
Γάμοι
ΜΟΥΣΙΚΗ
Συγκεντρώσεις
Συγκρούσεις
Προσωπική αποτυχία
Κριτική
Απόρριψη

Υπάρχουν παρανοήσεις σχετικά με τα δακρύα, αλλά το κλάμα είναι υγιές. Οι άνθρωποι που κλαίνε δημοσίως συχνά ζητούν συγγνώμη, αλλά αυτά τα συναισθήματα είναι μέρος του ανθρώπου. Το κλάμα σας επιτρέπει να εκφράσετε μερικά από τα πιο βαθιά ανθρώπινα συναισθήματά σας. Λοιπόν, μην αισθάνεστε ντροπιασμένοι.

Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι τα δάκρυα παρέχουν καταπραϋντικά αποτελέσματα στο μυαλό και την καρδιά σας. Μπορεί να νιώθετε γαλήνη αφού αφήσετε τα συναισθήματά σας .Τα ενσωματωμένα συναισθήματα προκαλούν άγχος και άγχος. Το να αφήσεις αυτό το συναίσθημα μειώνει αυτά τα συναισθήματα και σε ηρεμεί. Αισθάνεστε μια γενική αίσθηση γαλήνης και ευεξίας, ακόμα κι αν η κατάσταση που σας έκανε να κλαίτε δεν έχει αλλάξει.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι κραυγές δήλωσαν ότι η διάθεσή τους βελτιώθηκε όταν έκλαιγαν, ειδικά εάν κάποιος τους παρηγόρησε ως απάντηση στο κλάμα τους. Έτσι, τουλάχιστον ορισμένα οφέλη διάθεσης που αισθάνεστε μετά το κλάμα εξαρτώνται από την υποστήριξη που λαμβάνετε όταν κλαίτε. Επίσης, όταν ρίχνετε δάκρυα, η αναπνοή και ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνονται. Αυτό σας βοηθά να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και πιο ήρεμοι.

Το κλάμα απελευθερώνει όλο το άγχος.

Είναι ένας καθαρισμός των συναισθημάτων σας. Καθώς κλαίτε, απελευθερώνετε την ένταση και τη θλίψη που νιώθετε. Μπορεί να είναι μια δραματική αλλαγή συναισθημάτων καθώς το άγχος σας λιώνει. Παρόλο που οι περιστάσεις σας δεν έχουν αλλάξει, μια καλή σκληρή κραυγή μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Προτείνεται ότι τα βαθιά συναισθηματικά δάκρυα έχουν υψηλότερο επίπεδο ορμονών από τα συνηθισμένα δάκρυα, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί αισθάνεστε μια πιο βαθιά αίσθηση ανακούφισης μετά από μια μακρά περίοδο ανατροπής των συναισθημάτων σας.

Θα γίνετε πιο δημιουργικοί
Το κλάμα μπορεί να σας ανοίξει στη δημιουργικότητα. Αφού τα συναισθήματά σας απελευθερωθούν από το κλάμα σας, μπορεί να αισθανθείτε εμπνευσμένοι για να μεταδώσετε τα βαθιά συναισθήματα της θλίψης, του πόνου ή του θυμού που αισθάνεστε μέσω της τέχνης, της μουσικής ή της γραφής. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι συνήθως ευαίσθητοι, έτσι αισθάνονται τα πράγματα βαθιά. Αφήστε τα δάκρυά σας να σας εμπνεύσουν με τρόπους να δημιουργήσετε κάτι νέο για να εκφραστείτε ή να βοηθήσετε τους άλλους.

ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΟΝΟ
Το κλάμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η οξυτοκίνη και οι ενδορφίνες. Κλάμα όταν πονάτε θα απελευθερώσει αυτές τις δύο ορμόνες. Αυτή η έκχυση μειώνει τον πόνο σας. Έτσι την επόμενη φορά που θα πληγωθείτε,κλάψτε… ώστε οι ορμόνες σας να απελευθερωθούν και ο πόνος σας θα υποχωρήσει γρήγορα.

Σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα
Το κλάμα σας χαλαρώνει και σας δίνει μια αίσθηση γαλήνης. Η χαλάρωση και η ηρεμία είναι απαραίτητες για να κοιμηθείτε καλά. Εάν έχετε συγκλονισμένα συναισθήματα, αισθάνεστε άγχος. Το άγχος σας κρατά ξύπνιο τη νύχτα. Σας προκαλεί ανήσυχες νύχτες, οπότε είστε κουρασμένοι το πρωί. Το κλάμα σας δίνει μια αίσθηση ηρεμίας, ώστε να μπορείτε να κοιμάστε καλά.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΑΣ
Εάν κλαίτε όταν υπάρχουν άλλοι, συχνά ανοίγει ευκαιρίες να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Ίσως καταλαβαίνετε για πρώτη φορά γιατί είστε τόσο αναστατωμένοι και έχοντας κάποιον κοντινό σας δίνει την ευκαιρία να μοιραστείτε. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι αισθάνονται συμπαθητικοί στο κλάμα και θέλουν να σας βοηθήσουν. Μπορούν να παρέχουν ένα αυτί ακρόασης, το οποίο σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑ ΠΆΡΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
Το κλάμα σας βοηθά να αφήσετε τα συναισθήματά σας, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στη σαφήνεια και στην ικανότητα λήψης μιας σκληρής απόφασης. Ίσως η ρομαντική σας σχέση αποτυγχάνει. Είστε αναστατωμένοι και κλαίτε γιατί είστε λυπημένοι. Αλλά αφού σκουπίσετε τα δάκρυα και φυσάτε τη μύτη σας, αποφασίζετε να μην καθίσετε πια. Προχωράτε και επιλέγετε να κάνετε τη σκληρή συνομιλία με τον σύντροφό σας που φοβόσασταν. Το κλάμα σου ξεκαθάρισε τα συναισθήματά σου αρκετά ώστε να σε ωθήσουν σε δράση.

Τα δάκρυα συχνά θεωρούνται ως ένα είδος γυναικείας συμπεριφοράς, αλλά όταν ένας άντρας κλαίει για την αγαπημένη του αθλητική ομάδα να χάσει, θεωρείται ως ανδρική συμπεριφορά. Μελέτες δείχνουν ότι τα δάκρυα των ανδρών θεωρούνται γενικά πιο ευνοϊκά από τα δάκρυα μιας γυναίκας. Μερικοί προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην έλλειψη συναισθηματικότητας των ανδρών ή σε πολιτιστικές προσδοκίες που λένε ότι το κλάμα είναι γυναικεία συμπεριφορά.

Οι γυναίκες που ρίχνουν δάκρυα μπορεί να θεωρηθούν αδύναμες ή αβοήθητες, ενώ οι άνδρες θεωρούνται ζεστοί και συναισθηματικοί. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες εκφράζουν συναισθήματα πιο συχνά από τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν επίσης ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων από τους άνδρες. Είναι δύσκολο να ξεπεράσεις αυτήν τη σκέψη, αλλά αφήστε τον εαυτό σας να μην παραδοθεί στο φόβο των δακρύων. Δώστε το παράδειγμα για άλλους και βρείτε τρόπους να ενθαρρύνετε άλλους που κλαίνε, ειδικά σε δημόσιους χώρους. Χειροκροτήστε το θάρρος τους.

Το να αφήσετε τον εαυτό σας ανοιχτό έχει πολλά οφέλη. έχει νόημα γιατί απελευθερώνετε συναισθήματα και βρίσκετε μια αίσθηση ηρεμίας αφού αφήσετε τα συναισθήματά σας. Αυτές οι συναισθηματικές εκρήξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να λύσετε προβλήματα και να κάνετε μερικούς ανθρώπους πιο δημιουργικούς. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθάνεστε πρησμένα τα δάκρυα, μην τα συγκρατήσετε. Έχετε μια καλή κραυγή και ζήστε όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει η συναισθηματική απελευθέρωση στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας.

 

0 Σχολια

Αφηστε ενα σχολιο

Your email address will not be published.