Το σπίτι σου εμπνέει Zen

Posted on

Το σπίτι πρέπει να είναι μια ήρεμη όαση που μας φέρνει ευτυχία, ειδικά όταν ο κόσμος είναι ταραχώδης. Για μένα, δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να επιστρέψω σπίτι στο τέλος μιας κουραστικής μέρας σε ένα μέρος που με χαλαρώνει και η μετατροπή του σπιτιού μου σε προσωπικό καταφύγιο ήταν πιο σημαντική από ποτέ  κατά τη διάρκεια του COVID-19. Θέλω να περιβάλλω τον εαυτό μου με αντικείμενα που μου αρέσουν, χρώματα που με κάνουν να νιώθω ήρεμη και εστιασμένη από οικογενειακές φωτογραφίες και μπιχλιμπίδια που φέρνουν πίσω χαρούμενες αναμνήσεις με φίλους και συγγενείς.

Θα είμαι ειλικρινής, πριν από αυτήν την καραντίνα,ο διαλογισμός δεν ήταν προτεραιότητα μου αν και γνώριζα όλα τα οφέλη που λένε οι ειδικοί για το μυαλό και το σώμα σας. Το δοκίμασα μέσω κάποιων εφαρμογών και βίντεο στο youTube και βοηθήθηκα πολύ προς την καλύτερη εφαρμογή του με το διάβασμα πολλών βιβλιών και ασκήσεων προς την αυτοβελτίωση που διαβάζω τα τελευταία χρόνια και τα σεμινάρια που έχω και θα συνεχίσω να παρακολουθώ.

Συχνά πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι κάπου στο μέλλον: αν το πάρουμε απλώς, αν βρούμε εκείνη τη δουλειά, αν πάμε σε αυτό το μέρος, αν μπορούμε απλά να είμαστε με αυτό το άτομο. Κοιτάζουμε πάντα στο μέλλον και σε κάποιο άλλο μέρος με την ελπίδα ότι θα το βρούμε. Θα πρέπει να σταματήσετε να ψάχνετε για ευτυχία έξω από τον εαυτό σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να νιώσετε άνετα με το μυαλό όπως είναι. Είτε πρόκειται για απασχολημένο μυαλό ή ήσυχο μυαλό. Σκέψεις που σας αρέσουν, σκέψεις που δεν σας αρέσουν. Ευχάριστα συναισθήματα, δυσάρεστα συναισθήματα – απλά πρέπει να νιώσετε άνετα με αυτό. ”

Ο προσωπικός μου χώρος διαλογισμού. Έχοντας έναν καθορισμένο χώρο διαλογισμού μου δίνει μια θέση στο σπίτι μου που είναι αφιερωμένη στη σιωπή, την ηρεμία και την άνεση με τις άβολες, ανήσυχες σκέψεις μου.

Προτείνω σε όλους να δημιουργήσουν μια ειδική γωνιά ή ακόμα και ένα δωμάτιο στο σπίτι τους για να εξασκήσουν έναν καθημερινό διαλογισμό. ένα χώρο που σας δίνει την ευκαιρία να επαναφορτίσετε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, και να σας κρατήσει ισορροπημένους. Δεν χρειάζεστε απολύτως ένα ολόκληρο δωμάτιο για αυτό – μια κενή γωνία, ένας χώρος στην ντουλάπα σας, το μπάνιο, το σαλόνι ή ακόμη και ένα σημείο στην αυλή ή τον κήπο σας θα λειτουργήσει μια χαρά. Απλώς πρέπει να αφιερώσετε ένα ειδικό μέρος που είναι απολύτως αφιερωμένο στο να είστε ήρεμοι και να επεξεργαστείτε το μυαλό σας.

Κατά τη δημιουργία του προσωπικού σας διαλογισμού, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την πρακτική σας – άνετο περιβάλλον, προσεγμένες λεπτομέρειες σχεδίασης και μικρά πράγματα που θα συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία συναισθημάτων του zen.

Διαλέξτε κάπου που έχει φυσικό φως.
Το φυσικό φως είναι τεράστιο που με βοηθά να αισθάνομαι ξύπνια, γειωμένη και συγκεντρωμένη. Προτείνω να επιλέξετε ένα σημείο στο σπίτι σας για τον προσωπικό σας διαλογισμό που διαθέτει παράθυρο ή φεγγίτη και επιτρέπει στο φυσικό φως να ρέει στον χώρο σας.

Κρατήστε το καθαρό και συμαζεμμένο.
Θέλετε αυτό το χώρο να αισθάνεται φως, φωτεινό και καθαρό. Και, έχοντας την ακαταστασία γύρω σας, πιθανότατα θα έχετε την αίσθηση πιο ακαταστασία στο μυαλό σας. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια περιοχή που δεν θα έχει καμία επαφή που θα σας αποσπάσουν απο τη σκέψη σσας όπως τηλεόραση ,ο υπολογιστής σας ή κινητό.Θυμηθείτε, το βασικό σημείο του διαλογισμού είναι να αφαιρέσετε το άγχος από τη ζωή σας, οπότε μην δημιουργείτε επιπλέον άγχος προσπαθώντας να τελειοποιήσετε έναν υπερ-κορυφαίο χώρο διαλογισμού. Θέλετε έναν ελάχιστο, απλό, ήσυχο και χαλαρωτικό χώρο που σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι όταν μπαίνετε σε αυτό.

Κάντε το να νιώσετε ήρεμη και άνετη.
Όταν διαλογίζεστε, θέλετε να είστε όσο πιο άνετα μπορείτε, οπότε η φόρτωση σε χαλιά, μαξιλάρια διαλογισμού ή μαξιλάρια δαπέδου μπορεί να μετατρέψει τη γωνία σας σε μια άνετη όαση διαλογισμού.  Ή, αν έχετε τον προϋπολογισμό, εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε μερικά μαξιλάρια διαλογισμού – είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πίεσης σε ορισμένα μέρη του σώματος. Επισης ήχος νερού και τα κεριά είναι ένας άλλος υπέροχος και εύκολος τρόπος για να ρυθμίσετε ένα άνετο, γαλήνιο ατμόσφαιρα στο χώρο σας.

Φέρτε στη φύση.
Η φύση είναι οργανικά χαλαρωτική και θεραπευτική, οπότε είναι σημαντικό να φέρετε μερικά φυσικά στοιχεία στο χώρο. Ενώ είναι ιδανικό να διαλογίζεστε στην άμμο δίπλα στην παραλία ή σε ένα άλλο ήρεμο, υπαίθριο περιβάλλον, δεν είναι πάντα εφικτό εάν ζείτε σε ένα αστικό περιβάλλον όπως εγώ. Όμως, η προσθήκη φυσικών πινελιών από φυτά, πέτρες ή / και πράσινο στο χώρο του διαλογισμού σας θα το εμποτίσει άμεσα με αρμονία και ισορροπία. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε φυσικά στοιχεία που σας αρέσουν ή οποιοδήποτε είδος φύσης που σας φέρνει χαρά – αυτό μπορεί να είναι ένα σε δοχείο φυτό, ένα βάζο με κομμένα λουλούδια, βάζα γεμάτα με άμμο ή κοχύλια ή ακόμα και μια μικρή ηλεκτρική πηγή νερού που τρέχει στη γωνία, εάν έχετε χώρο.

Προσθέστε μια προσωπική πινελιά.
Κατά τη δημιουργία του χώρου σίγουρα θέλετε να συμπεριλάβετε μερικές από τις προσωπικές σας πινελιές. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από μια μυρωδιά, ήχο ή αντικείμενο που καταπραΰνει ιδιαίτερα το σώμα σας και χαλαρώνει το μυαλό σας. Σκεφτείτε κάτι με αιθέρια έλαια, κεριά, κρύσταλλα…Η προσθήκη οποιουδήποτε από αυτά στο χώρο σας είναι εξαιρετικοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα γαλήνιο  περιβάλλον που σας φαίνεται μοναδικό και σας επιτρέπει να ενθουσιαστείτε και να εστιάσετε στο διαλογισμό.

Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι δεν θέλετε να υπερφορτώσετε το χώρο. Είναι σημαντικό για ένα καθαρό περιβάλλον να διατηρεί το μυαλό σας ανοιχτό. Επιλέξτε μόνο λίγα κομμάτια κάθε φορά.Θυμηθείτε, αυτή είναι μια προσωπική εμπειρία και προορίζεται να σας εμπνεύσει να συνδεθείτε με τον εαυτό σας, οπότε διασκεδάστε με αυτό!

 

0 Σχολια

Αφηστε ενα σχολιο

Your email address will not be published.